האם אדם שהוא פחדן מטבעו יכול להשתנות ולהיות יותר אמיץ ? האם יש אפשרות לשנות את מצב הרוח מעצוב לשמח ?
נראה כי התשובה היא שהדבר אפשרי. השאלה הנשאלת היא- כיצד? ננסה לעמוד על דרכים המסייעות לעשיית שינויים אלו.
תאוריית התפיסה העצמית של הפסיכולוג דריל בם היא, שהאדם מתבונן בהתנהגות עצמו כצופה מהצד ומסיק ממנה על עמדותיו ודעותיו. לפי תאוריה זו, העמדות הולכות בעקבות המעשים.
ראה: Self-perception theory (Bem, 1967)
את הכיוון הזה מצאנו כבר אצל קדמונינו וממש בסגנון הזה כתב בספר החינוך: "דע כי האדם נפעל כפי פעולותיו, ולבו וכל מחשבותיו תמיד אחר מעשיו שהוא עושה בהם, אם טוב ואם רע, ואפילו רשע גמור בלבבו וכל יצר מחשבות לבו רק רע כל היום, אם יערה רוחו וישים השתדלותו ועסקו בהתמדה בתורה ובמצוות, ואפילו שלא לשם שמים, מיד ינטה אל הטוב, ובכוח מעשיו ימית היצר הרע, כי אחרי הפעולות נמשכים הלבבות" (מצווה ט"ז). החינוך נוקט בגישה זו בהסבריו לטעמיהן של כמה מצוות.
וכן נראית גישה זו מן הרמב"ם, בשמונה פרקים פרק רביעי: "ודע שאלו המעלות הפחיתיות אשר למדום, לא יגיעו ולא יתישבו בנפש, כי אם בהשנות המעשים הבאים מאותה מדה פעמים רבות בזמן ארוך והרגלנו בהם. ואם היו אותם המעשים הטובים, יהיה המגיע לנו מעלה, ואם היו רעים, יהיה מגיע לנו – פחיתות".